Tussen Tijdse Toets
Tijdens de opleiding voor het praktijkexamen kun je je vorderingen toetsen met een tussentijdse toets. De tussentijdse toets is een rij-test die door het CBR word afgenomen en verloopt als een echt examen, hierbij worden ook de bijzondere verrichtingen getoetst. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en hoe het voelt om een ander naast je te hebben dan je eigen instructeur en even te horen hoe de examinator beoordeelt, wat gaat er goed en waar moet nog aan gewerkt worden. Tijdens de toets kan niet zakken of slagen want het is een toets, wel is het een positieve ervaring. Meestal is men na een TTT minder nerveus voor het echte examen. Je mag de toets al doen vanaf dat je 16,5 jaar bent.
Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen.
Waar moet je aan werken?
Na afloop van de toets stuurt de examinator een adviesformulier naar je e-mail. Op het formulier brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien welke onderdelen goed zijn en aan welke onderdelen je nog moet werken.
Krijg je een vrijstelling?
Tijdens de toets kun je een vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende praktijkexamen. Dit betekent dat je voor je examen geen vragen meer krijgt over de auto en dat je tijdens je examen geen bijzondere verrichtingen en meer hoeft uit te voeren. Wel moet je bij het examen nog een ogentest doen.